• header 4
  • header 5
  • header 2
  • header 1
  • header 3

GLAVNI KRIVCI ZA POKOJNINSKI PRIMANKLJAJ

Zadnje čase se vse bolj zavedamo nujnosti sprejema pokojninske reforme, o čemer pričajo številna opozorila medijev ter praktični primeri posameznikov, ki se že kažejo kot posledica prazne pokojninske blagajne.

Posledici zahtev Evropske unije po nižanju pokojnin ter spreminjanju pogojev za upokojitev sta tudi naraščajoča jeza in nezaupanju slovenskega prebivalstva do potrebne reforme pokojninskega sistema. Z namenom lažjega razumevanja nastanka te situacije, vam razkrivamo največje krivce oziroma glavne razloge zakaj je do tega prišlo.

Trenutni t.i. »tristeberni pokojninski sistem«, ki je zamenjal prejšnji medgeneracijski sistem je nujno potreben temeljite prenove.

Tristeberni sistem, kot že ime samo pove, predstavlja pokojnino izhajajočo iz treh različnih virov.

Prvi steber predstavljajo sredstva s strani ZPIZ-a (Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje). To je bil nekoč glavni vir s katerega so se pokojnine črpale in je zadostoval za dostojno življenje na starost.  Pokojninska blagajna je obubožana in razliko, ki jo potrebuje za izplačilo pokojnin, prejema s strani države, katera pa je med drugim tudi iz tega razloga vedno bolj zadolžena. Primanjkljaj naj bi država počasi pridobila s postopnim podaljševanjem pokojninske dobe in kasnejšim upokojevanjem zaposlenih.

Drugi steber naj bi predstavljala sredstva, ki jih za našo pokojnino varčuje delodajalec (t.i. delodajalčeva vlaganja) in kateremu ta oblika naložbe predstavlja olajšavo. Zaenkrat se drugi steber deli na obvezni in neobvezni del (tovrstna vlaganja so obvezna v javnem sektorju, v ostalih podjetjih so prostovoljna). Lahko pa v drugi pokojninski steber vlagamo tudi sami, kar pa ni najbolj optimalno, saj bomo ob izplačilu primorani plačati davek.

Tretji steber pa predstavljajo naša lastna vlaganja: To pa je del pokojnine, katerega si bomo privarčevali sami. To lahko storimo na več načinov, pomembno pa je da ob sklenitvi kakršnegakoli varčevanja, naložbe, nakupa delnic, nakupa nepremičnin, itd. razmislimo o pomembnih vidikih vsake investicije, ki so: varnost, donos, likvidnost, socialna varnost in davčne ugodnosti.

Razkrivamo vam kaj so glavni krivci za krizo ZPIZ-a:

  • Podaljševanje življenjske dobe posameznika zaradi napredka zdravstva -  pokojnino prejemamo precej dlje kot v preteklosti.
  • Podaljšuje se doba šolanja. Velika večina mladih se je včasih zaposlovala pri 18ih, 20ih, danes pa se je ta meja, zaradi študija pomaknila precej višje (okoli tridesetega leta). Vsi ti posamezniki, ki se zaposlijo pozneje, začno posledično pozneje vplačevati sredstva v pokojninsko blagajno.
  • Kljub temu, da se stopnja natalitete zadnja leta dviguje, pa je bila le-ta izjemno nizka v preteklosti. Zaradi medgeneracijske solidarnosti, na kateri temelji PRVI steber, predstavlja to velik problem, saj bo v določenem obdobju ljudi, ki aktivno vplačuje v ZPIZ veliko manj kot bi jih za zdravo razmerje zaposlenih in upokojenih, moralo biti.
  • Zaradi gospodarske krize, ki je veliko ljudi stala zaposlitve, je država posameznikom, ki so imeli do upokojitve še pet, deset let omogočila »nakup let« in posledično predčasno upokojitev. Problem velike stopnje brezposelnosti je bil sicer takrat delno rešen, vendar žal na račun pokojninske blagajne. Slovenija je imela v takratnem obdobju najmlajše upokojence, na področju celotne Evrope.
  • Z roko v roki s krizo je šel tudi razvoj malega podjetništva, ki je bilo s strani države toplo pozdravljeno. Vendar je zaradi raznih podjetniških mahinacij, kot so prikazovanje minimalne plače in izplačevanja razlike zaslužka na črno, pokojninska blagajna ponovno posledično vedno bolj osiromašena.

Če torej pustimo ob strani tajkune, vlado, korupcijo in nespametne gospodarske poteze, je iz prej zapisanega razvidno, da so razlogi za zlom pokojninskega sistema več kot dobro nastavljeni ter predvsem, da so posledica dolgotrajnih napačnih odločitev iz preteklosti, ki niso rešljive zgolj s čarobno palčko. Žal je na nas, da čimprej spoznamo, da so spremembe nujno potrebne in sicer za dobro nas samih.

Trenutno je edina in najbolj varna rešitev, da sami poskrbimo za svojo varno prihodnost in okrepimo tretji steber lastnih vlaganj, kajti edino na ta steber lahko vplivamo čisto sami.

V kolikor vas pokojninska problematika skrbi in bi želeli o omenjenem področju pridobiti dodatne informacije oz. bi za svojo prihodnost radi tudi sami odgovorno poskrbeli, bomo veseli, če vam bomo lahko pomagali pri oblikovanju vaše odločitve za lepši jutri.

Dosegljivi smo na:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
0590/ 63301

 

Kontakt

Arena skupina d.o.o.

info@arenaskupina.com
www.arenaskupina.com
Telefon: 059 06 33 00

Pomagati pisati vašo zgodbo je naše delo.
Vaša prihodnost je naša skrb.
Vaša varnost je naša odgovornost.

ZA DANES IN JUTRI!

Točka varnosti
ARENA SKUPINA
Zavarovalniško zastopanje